Beweegvaardigheid

Geupload bestand

Een leven lang voldoende sporten en bewegen begint bij de jeugd, maar helaas wordt er gesignaleerd dat kinderen steeds minder beweegvaardig zijn en hierdoor gaat het plezier in sport en bewegen achteruit. Om beweegactiviteiten zo goed mogelijk te beschrijven, wordt gebruik gemaakt van meerdere “beweegcategorieën”. Dit wordt bij de sommigen grondvormen van bewegen genoemd, welke bestaat uit 10 categorieën. Bij anderen heet dit leerlijnen,  bestaande uit 12 categorieën.

Om een zo optimaal mogelijke beweegvaardigheid te ontwikkelen, dienen kinderen activiteiten uit elke categorie uit te voeren. Variatie én herhaling, dat zijn de kernwoorden. Hoewel variatie en herhaling tegenstrijdig klinken, is het belangrijk dat kinderen van jongs af aan veel verschillende typen beweegactiviteiten uitvoeren en te herhalen. Hierdoor leren ze verschillende vaardigheden en ontwikkelen ze zich breed. Daarnaast is variatie van de oefeningen in de verschillende categorieën wel belangrijk om het leuk en uitdagend te houden. Een grote beweegvaardigheid die op jonge leeftijd wordt aangeleerd met veel plezier, zorgt voor meer beweging in het latere leven van het kind én daarmee zijn ze vaak gezondere en gelukkigere personen.

Bewegen Samen Regelen biedt een breed aanbod van activiteiten in elke leerlijn/categorie. Daarnaast is er de mogelijkheid om eigen activiteiten te ontwikkelen en hiermee nog beter aan te sluiten bij de doelgroep.