Nieuwe activiteiten op Bewegen Samen Regelen | Lancering Val OK!

Geupload bestand

VeiligheidNL lanceert vandaag Val OK! Speelse én uitdagende valoefeningen waar scholen en bso's gemakkelijk mee in actie kunnen komen om hun kinderen veilig te leren vallen. De oefeningen zijn vanaf vandaag ook beschikbaar op ieder Bewegen Samen Regelen account.

“Kinderen bewegen steeds minder. Uit onderzoek blijkt dat 1 op de 4 kinderen een motorische achterstand heeft.” zegt Saskia Kloet, programmamanager bij VeiligheidNL. “Ze lopen daardoor een groter risico op een ongelukkige val. Onze cijfers laten zien dat 82% van de ernstige letsels bij 0-11-jarigen wordt veroorzaakt door een val. Het opgroeien van kinderen gaat met vallen en opstaan. Vallen is dan ook helemaal niet erg, het gaat erom hoe een kind een val opvangt. Door hier aandacht aan te besteden, kunnen we veel letsel voorkomen. En misschien wel net zo belangrijk: meer kinderen met plezier laten bewegen.”

Risico’s niet vermijden maar ermee leren omgaan
Letsel als gevolg van een val kan voorkomen worden. Niet alleen door risico’s te vermijden, maar juist door kinderen met risico’s te leren omgaan. Zoals het aanleren van goede valvaardigen. “Kinderen die goed leren vallen, leren hoe ze niet op hun hoofd vallen en hun armen niet uit te strekken in de valrichting, waardoor de kans op hoofdletsel en polsbreuken afneemt. Bovendien leren kinderen beter risico’s inschatten in bewegingssituaties en ontwikkelen ze hun motorische en sociaal-emotionele vaardigheden waardoor hun zelfvertrouwen groeit!” stelt Mirka Janssen- lector Bewegen in en om School bij de Hogeschool van Amsterdam.

Leer kinderen vallen met Val OK!
Tijd om in actie te komen! VeiligheidNL roept bewegingsdocenten, pedagogisch medewerkers én ouders op om hun kinderen te leren vallen met Val OK! Met de oefeningen geven we de handvaten om op een eenvoudige en leuke manier in actie te komen.

De valoefeningen van Val OK! zijn toegevoegd aan ieder Bewegen Samen Regelen account en vanaf vandaag te raadplegen.

Lees meer over Val OK! en het belang van veilig leren vallen via: www.veiligheid.nl/valok.